Körösparti Nyaralás
Békésszentandrás

Békésszentandrás

Rózsa Sörkert

A Békésszentandrási Sörfőzde 1993-ban alakult. A kezdeti időkben világos “Jager” típusú hordós kiszerelésben történt az értékesítés a saját illetve környékbeli vendéglátó egységekben. 1994- ben már látszott, hogy a világbanki hitel visszafizetéséhez kevés lesz a hordóban történő értékesítés, ezért fokozatosan bevezetésre került a palackozott sör forgalomba hozatala. Ez 2 l-es PET palackban, majd később 1 l-es üvegpalackban történt. 

1996-ban abbahagyták a “Jager” technológiát, saját receptúra alapján készült a továbbiakban a sör. Meggyőződésük, hogy a házi sörfőzdék túlélésének ez az egyetlen módja, minőségi jó sörök gyártása, a tömegáru meg legyen a multik feladata.

weboldal megtekintése >>

Református Templom

A templomot 1803-1805 között a kecskeméti Fischer Ágoston építette. A négy boltívből álló elegáns belső tér két végét fiú- és leánykarzat zárja. A késő copf szószék finom, részlet gazdag alkotás. A templom klasszicista házi orgonája 1844-ben készült.

Szent András-Templom

Békésszentandrás középkori Szent András temploma 1733-ban még erősen romos állapotban volt. 1746-ban a reformátusok visszaadták a katolikusoknak. Az épület 1784-ben és 1868-ban a bővítések és újjáépítések során átalakult, így nyerte el mai formáját.

Gödény-halom

Feltehetően a rézkorból származó temetkezési hely lehetett.

Jubileumi Emlékház

A Kálvária téren 2005. november 26-án az András-napi ünnepség keretében avatták fel a Jubileumi Emlékházat, amely a település történetét felelevenítő tűzzománc képsorral emlékeztet a község hivatalos beiktatásának 675. évfordulójára. Az Emlékház homlokzatán Andráskereszt és 1330-2005 évszámpár látható. Megálmodója Lóránt János festőművész.

Horthy István-duzzasztómű

1942-ben épült a korabeli Magyarország legnagyobb duzzasztóműve, Mosonyi Emil tervezésében. A létrehozásában nagy szerepet vállaló Lampl Hugó emlékét tábla őrzi. Avatásán részt vett Horthy Miklós kormányzó, mivel a duzzasztót eredetileg hősi halált halt fiáról, Horthy István kormányzó helyettesről nevezték el. A közelmúltban felújított vízlépcső és hajózsilip páratlan látvány.

András-kereszt Emlékmű

A Holt-Körös partján áll Lóránt János Munkácsy-díjas festőművész teljesen egyedi megoldású András-kereszt Emlékműve, amelyet a Magyar Millennium tiszteletére emeltek. A műalkotás hátterét a régi támfal adja, mintegy a Kárpátok vonalaként. E képzeletbeli térképre került 14 bazalttömb a Kárpát-medence 14 Szentandrás nevű települését jelölve.

Kossuth Emlékpark

Lengyel Péter mészkőbe épített alkotása 2002-ben, Kossuth születésének 200. évfordulója tiszteletére került a Kossuth Emlékparkba. 1868-ban a Szentandrási Református Népkör tiszteletbeli elnökévé választotta Kossuth Lajost. Az emlékmű hátoldala korabeli levélpapírt formáz. Előoldalán Kossuth egész oldalas domborműve látható. A parkban található még az Aradi vértanúk emlékére állított kopjafa, amely Klimaj János fafaragó népi iparművész alkotása.

Újratelepítési Emlékhely

A református templom mellett 2004-ben emlékpark létesült a községet 1719-ben újra benépesítő kabai reformátusok tiszteletére. Az emlékpark középpontjában egy posztamens áll “Emlékezzél meg az egész útról, amelyen hozott téged az Úr” felirattal és az 1719-2004-es évszámmal.

Szőnyegszövő

Romantikus kastélyhangulatot idéz a régi Körös-híd tövében álló Szőnyegszövő épülete 1922-ből. 1919-ben a Hunyad megyéből menekült Farkas János jegyző és felesége nevéhez fűződik a világhírűvé lett szentandrási perzsa szőnyegek hagyománya. Szövését ők kezdték oktatni a békésszentandrási asszonyoknak. Békésszentandrás szőnyegei eljutottak az Országházba és a washingtoni Fehér Házba is.